• diz
  •  > 
  • Projecten
  •  > 
  • MCL wil patiënten snelheid bieden met digitale aanmeldzuil

MCL wil patiënten snelheid bieden met digitale aanmeldzuil

 

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) voert momenteel een proef uit met een digitale aanmeldzuil. Patiënten hoeven voor een afspraak op de polikliniek niet meer langs een balie. De proef loopt vijf maanden, bij succes wordt de aanmeldzuil ziekenhuisbreed toegepast. Het ziekenhuis benadrukt dat de aanmeldzuil bedoeld is als extra service en niet als vervanging van de balie.

Nieuwe technologieën en toepassingen bieden naast hulp aan zorgprofessionals ook steeds meer voordelen en mogelijkheden voor de patiënt. Het doel van de aanmeldzuil is om patiënten een sneller, digitaal alternatief te geven. Daarnaast kunnen baliemedewerkers de vrijgekomen tijd gebruiken voor patiënten die extra aandacht nodig hebben of zich liever persoonlijk aanmelden.

Het MCL is op de afdeling radiologie gestart met de nieuwe manier van aanmelden. Patiënten krijgen de vraag of ze zich via de aanmeldzuil willen aanmelden voor hun afspraak. Dit kan in het Nederland en Engels. Op het scherm kunnen patiënten ook gegevens controleren en wijzigen. In de toekomst zijn er meer mogelijkheden zoals het tonen van een eventuele uitlooptijd van het spreekuur of aanmelden voor het patiëntenportaal mijnMCL.

Snelheid, digitaal alternatief

Volgens Saskia Kuiper-Cats, teamleider, is snelheid en een digitaal alternatief steeds belangrijker bij een goede dienstverlening voor onze patiënten. “Bij Radiologie testen we de komende vijf maanden hoe het systeem in de praktijk werkt en vooral hoe patiënten het ervaren. Niet alles kan bij een nieuw systeem meteen gaan zoals je vooraf hebt bedacht en getest. Samen met de patiënt leren we nu al veel van deze pilot, wat we straks slim kunnen aanpakken voor het hele MCL.”

De aanmeldzuil is een van de manieren waarop het Elektronisch Patiëntendossier Epic binnen het MCL moet zorgen voor meer gemak en regie voor patiënten. De gegevens die de aanmeldzuil toont en verwerkt zijn goed beveiligd met enkele controlevragen. MCL is een van de tien meest digitale ziekenhuizen, met een onderscheiding voor informatieveiligheid.

Bij positief resultaat van de pilot wordt naar verwachting het zelf aanmelden voor het hele ziekenhuis geïntroduceerd, zo laat het MCL weten.

Bron: https://www.icthealth.nl/
F
oto: MCL