• diz
  •  > 
  • Projecten
  •  > 
  • Outdoor maatwerk zuil voor Stichting Monument Engelandvaarders

Outdoor maatwerk zuil voor Stichting Monument Engelandvaarders

 

Aan de Boulevard van Katwijk is een outdoor maatwerk zuil van cortenstaal geplaatst.  Aan de hand van een fundatieblok is de zuil in de grond geplaatst. Cortenstaal is onverwoestbaar en vraagt geen onderhoud. Als cortenstaal buiten wordt gezet, komt er automatisch een roestlaag op. Deze laag zorgt ervoor dat het onderliggende materiaal niet wegroest.

De monitor van de zuil is voorzien van een kraag zodat er minder zon wordt toegelaten op het scherm en de schermweergave goed te zien is. Daarnaast is de zuil voorzien van een touch panel waardoor er interactie bestaat met de bezoekers van de boulevard.

De bezoekers van Katwijk aan Zee kunnen informatie vinden op de zuil over de Engelandvaarders en het monument “Freedom Forward” van kunstenaar Jurriaan van Hall dat op vrijdag 9 juni plechtig is onthuld.

Katwijk aan Zee heeft aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een bijzondere rol gespeeld als vertrekpunt voor Engelandvaarders. Vanaf het strand namen ongeveer 33 jonge mannen elf keer het risico om over zee Engeland te bereiken. Vaak deden zij dit in een tweepersoons kano.

Er is een Stichting opgericht om alle kennis over Engelandvaarders onder de aandacht te brengen bij een breed publiek; Stichting Monument Engelandvaarders.  De outdoor zuil is geplaatst ter hoogte van het Zeehostunneltje. Dit tunneltje is gebruikt door de Engelandvaarders om op het strand te komen.

Redbike Mixed Media heeft diz de opdracht gegeven deze zuil te produceren voor Stichting Monument Engelandvaarders. Redbike is een bedrijf dat interactieve communicatie oplossingen voor bedrijven en overheid realiseert.

Foto zwart/wit: Peter ten Wolde