Toegankelijke selfservice kiosken: De toekomst van klantvriendelijkheid en inclusiviteit
Inleiding
Als fabrikant vinden wij het belangrijk dat iedereen gelijke toegang heeft tot zelfbedieningsterminals. Toegankelijke selfservice kiosken spelen hierin een cruciale rol. Of je nu een klant bent die snel een ticket wilt kopen of een product wilt bestellen. Toegankelijke kiosken zorgen ervoor dat dit proces eenvoudig, snel en gebruiksvriendelijk is voor iedereen, ongeacht eventuele fysieke beperkingen.
Waarom toegankelijke selfservice kiosken essentieel zijn
Toegankelijkheid is meer dan alleen een trend – het is een noodzaak. Klanten met een beperking mogen geen obstakels ervaren bij het gebruik van selfservice kiosken. Daarom bieden wij bijvoorbeeld speciaal ontwikkelde modellen aan voor rolstoelgebruikers. Ook bieden we diverse hardware opties aan voor onze standaard producten. Deze opties zijn specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met een beperking. Dit kan een visuele, auditieve of fysieke beperking zijn. Op basis van jouw wensen en eisen bieden we dan een passende oplossing!
Belangrijkste kenmerken
Toegankelijke kiosken bieden verschillende functies die het gebruik vergemakkelijken voor klanten met diverse beperkingen. Deze functies zijn bijvoorbeeld:
- Verhoogde visuele leesbaarheid
Onze kiosken zijn uitgerust met een (groot formaat) monitor met een instelbare helderheid en contrast. Hierop kunnen softwaretoepassingen met bijvoorbeeld aanpasbare scherminstellingen zoals tekst grootte gebruikt worden. Dit maakt de kiosk gemakkelijker bruikbaar voor mensen met een visuele beperking. Bovendien kan een softwaretoepassing vaak in verschillende talen worden ingesteld, wat de toegankelijkheid voor anderstaligen vergroot. - Auditieve ondersteuning
Op verzoek voorzien wij opties zoals een bijvoorbeeld een externe aansluiting voor een headphone. Of we integreren bijvoorbeeld een ringleiding, stereo speakers, een luisterhoorn of een telefoonhoorn. Voor klanten met een visuele beperking kan auditieve begeleiding met spraaksoftware via derden het gebruik van een kiosk aanzienlijk verbeteren. Dankzij bijvoorbeeld een ingebouwde tekst-naar-spraakfunctie kunnen gebruikers dan stap voor stap gesproken instructies ontvangen. - Eenvoudig te bedienen
Software op selfservice kiosken moet intuïtief zijn in het gebruik, met eenvoudige navigatie en duidelijke knoppen. Voor klanten met een motorische beperking is het essentieel dat de interface eenvoudig te bedienen is. Bijvoorbeeld door grotere knoppen of spraak-gestuurde opties aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden, zelfstandig gebruik kan maken van de kiosk. Een voorbeeld hiervan is een menunavigatie door middel van audiorichting. Gebruikers met een verminderd gezichtsvermogen, leesproblemen of een verminderde fijne motoriek kunnen dan door menu’s of mappen navigeren op een touchmonitor. De scherminhoud wordt gepresenteerd en samengevat in opgenomen of gesynthetiseerde taal via een headset of handset. Menupagina’s en beschikbare opties kunnen worden doorzocht en geselecteerd met behulp van een ingebouwd tactiel toetsenbord. - Hulp bij beperkte mobiliteit
Onze standaard kiosken zijn veelal rolstoeltoegankelijk en daardoor bedienbaar door rolstoelgebruikers en mensen met beperkte mobiliteit. Er zijn echter ook modellen beschikbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor rolstoelgebruikers. De positionering van het scherm en de bedieningselementen zijn zo ontworpen dat ze voor rolstoelgebruikers bereikbaar zijn. Hulp inschakelen is niet nodig.
Waarom zijn toegankelijke kiosken belangrijk?
Het implementeren van toegankelijke selfservice kiosken biedt niet alleen voordelen voor jouw klanten, maar ook jouw organisatie. Wanneer je als bedrijf rekening houdt met toegankelijkheid, vergroot je je klantenbestand en bouw je een positief imago op. Het maakt niet uit of je in de retail, gezondheidszorg, openbaar vervoer of bijvoorbeeld de horeca actief bent. Een toegankelijke kiosk helpt om de klanttevredenheid te verhogen en zelfs wettelijke vereisten te vervullen.
Daarnaast kunnen toegankelijke kiosken de efficiëntie van je bedrijf verbeteren. Klanten kunnen sneller en zelfstandiger hun zaken regelen. Hierdoor verminderen wachttijden verminderen en kan het personeel zich richten op complexere taken.
Oplossingen van diz voor toegankelijke selfservice kiosken
Diz is een pionier op het gebied van toegankelijke selfservice oplossingen, met meer dan 30 jaar ervaring. Onze kiosken kunnen worden ontworpen met inclusiviteit in gedachten, met functies die voldoen aan toegankelijkheidsnormen. Of het nu gaat om visuele, auditieve of fysieke toegankelijkheid. Wij bieden jouw dan een oplossing die aansluit bij de behoeften van jouw klanten!
Met de integratie van technologieën zoals bijvoorbeeld braille, aanpasbare schermen, drukknoppen en videobelhulp ontstaat zo een gebruiksvriendelijke ervaring voor iedereen.
Wij verzorgen geen software en koppelingen.
Achtergrondinformatie wettelijke toegankelijkheidsvereisten
De Richtlijn (EU) 2019/882, ook wel de Toegankelijkheidsrichtlijn genoemd, werd op 17 april 2019 goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Deze richtlijn beoogt de bevordering van de toegankelijkheid van producten en diensten voor mensen met een handicap in de Europese Unie. Het doel is om gelijke toegang te waarborgen voor mensen met verschillende beperkingen, zodat zij kunnen deelnemen aan het maatschappelijke en economische leven, ongeacht hun fysieke of zintuiglijke beperkingen. De richtlijn is een belangrijke stap richting de European Accessibility Act (EAA), die de interne markt van de EU verder moet verbeteren door het verwijderen van barrières en het bevorderen van inclusie.
Hoofdlijnen van de Richtlijn (EU) 2019/882
De richtlijn stelt minimumeisen voor de toegankelijkheid van een breed scala aan producten en diensten en legt een verplichting op aan de lidstaten om deze normen te implementeren in hun nationale wetgeving. De belangrijkste focus ligt op producten en diensten die vaak door mensen met een beperking worden gebruikt, zoals de volgende:
- Selfservice kiosken en interactieve systemen: Diverse kiosken moeten zo worden ontworpen dat ze toegankelijk zijn voor mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking.
- Vervoerdiensten: Diensten zoals openbaar vervoer en vliegtuigen moeten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit betreft bijvoorbeeld de toegankelijkheid van busstations, treinstations, luchthavens en de infrastructuur binnen het transportnetwerk. diz biedt hiervoor onder andere PRM zuilen of videohulpzuilen die exact aansluiten bij de wensen en eisen.
- Bankdiensten en postkantoren: Het wordt verplicht om ook financiële diensten, zoals het gebruik van bankautomaten of het verstrekken van bankafschriften, toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.
Conclusie
De Richtlijn (EU) 2019/882 is een belangrijke stap in het bevorderen van gelijke toegang voor mensen met een beperking in de EU. Dit geldt dus ook voor de implementatie van toegankelijke selfservice kiosken, waarbij het belangrijk is om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor de toegankelijkheid van dergelijke systemen. Zorg dat je op de hoogte bent van de geldende wettelijke eisen voor jouw sector en afnemers, zodat wij je een passende kiosk kunnen aanbieden!
Met deze richtlijn zet de EU een belangrijke stap naar een inclusievere samenleving, waarin mensen met beperkingen volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijke en economische leven.
Heb je vragen over hoe je de toegankelijkheid met selfservice kiosken kunt verbeteren? Neem even contact op en ontdek onze vele mogelijkheden.
Optimaliseer je klantbeleving – met toegankelijke selfservice kiosken!